Blog / Roel van den Bersselaar

Vertrouwen is goed, maar controleren is beter? Echt?

21 februari 2017

Boekhoudschandalen, de vuurwerkramp in Enschede, de cafébrand in Volendam, ze hebben één ding gemeen. Het oerwoud aan regels en controles in ons land werd nog verder uitgebreid. Dat oerwoud strekt zich uit over alle aspecten van de samenleving. Mensen met een uitkering moeten aan zoveel regels voldoen, dat ze heel voorzichtig zijn geworden om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen. Accountants krijgen vanuit de toezichthouders zoveel eisen en regels opgelegd dat ze meer tijd kwijt zijn aan het vervolmaken van het dossier dan aan het uitvoeren van controlewerkzaamheden. De regering geeft de gemeenten meer ruimte om eigen beleid te maken en uit te voeren in het sociaal domein, maar de eerste aanvullende regelingen (beschut werk) die de vrijheid weer beperken zijn alweer ingevoerd.  

Kortom, de verstikkende jungle van regels en controles breidt zich steeds verder uit. Het falen van het individu leidt tot een verzameling nieuwe regel-lianen die hele sectoren raken. De systeemwereld is overgroeid door de jungle en kraakt in zijn voegen.

De systeemwereld is ooit ontstaan om organisaties op een beheerste manier in staat te stellen hun doelen te realiseren en de mogelijkheid te geven tijdig bij te sturen. Doelrealisatie stond daarbij voorop. Inmiddels lijkt het erop dat de systemen belangrijker zijn dan het doel. Een doel is alleen nog maar een doel als het te vangen is in kritieke succesfactoren, ingebed kan worden in processen en beheerst wordt door kwaliteitscontroles, interne controles, verbijzonderde interne controles en externe controles. Dit alles vanuit de illusie dat het mogelijk is een alziend systeem van controles te bouwen waardoor alles altijd goed gaat, of in elk geval tijdig bijgestuurd wordt.

Helaas.

Maar zie, heel zachtjes komt er een ander geluid, als een zacht, zomers briesje. Een briesje dat misschien het best wordt weergegeven door een woord: vertrouwen. Vertrouwen ondersteund door bepaalde, gerichte vormen van controle. Controle die niet alleen bestaat uit het afvinken van lijstjes, maar vooral ook uit het nagaan of er nog steeds sprake is van gedeelde belangen. Immers, zolang 2 partijen een gezamenlijk belang hebben of op zijn minst belangen die op elkaar aansluiten, zullen zij zich inzetten op een wijze waar beiden voordeel van hebben. Pas als dat gezamenlijk belang er niet meer is, zullen één of meer partijen opportunistisch gedrag gaan vertonen en verdwijnt het gezamenlijke voordeel.

De kans is groot dat u dit leest terwijl u een checklist aan het afwerken bent, of dat u informatie voor iemand aan het verzamelen bent zodat hij of zij een checklist kan afwerken. De kans is nog groter dat u nog liever vandaag dan morgen van die controles af wilt en eindelijk (weer?) het werk kunt doen dat u leuk vindt. Maar hoe?

Er zijn al voorzichtige experimenten, waarbij bijstandsgerechtigden minder streng gecontroleerd worden. Dit vanuit het vertrouwen dat iemand die aan de zijkant staat, intrinsiek al zijn best zal doen (vrijwilligers-)werk te krijgen en zo een bijdrage aan de samenleving te leveren. Waarbij de controle bestaat uit het periodiek aangaan van het gesprek om vast te stellen dat beide partijen nog steeds het gezamenlijk belang van het vinden van werk steunen. Want vertrouwen is goed, maar ondersteund door controle wordt het nog beter. Maar dan wel een nieuwe vorm van controle.

Roel van den Bersselaar is partner bij Adlasz B.V., de adviseur voor het lokaal bestuur en sociaal domein.

Roel van den Bersselaar is één van de vier partners/oprichters van Adlasz. Hij is sinds 1998 werkzaam in de accountancy- en adviespraktijk, eerst bij Deloitte, sinds 2011 bij Adlasz. Specialismen: begeleiding transformaties sociaal domein en veiligheidsregio’s/hulpdiensten.

"afbeelding"

We delen graag meer met u

12 oktober 2017

Bent u al op weg naar uw 'Collegeverklaring'?

Op 14 november en 23 november organiseert Adlasz, in samenwerking met Q-Concepts en Stolwijk Kelderman een nieuwe Q-pe Academy. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kennisontwikkeling. Doel is de externe controle en de beheersingsomgeving van de gemeente nader tot elkaar te brengen. Deze bijeenkomst geeft hier een eerste aanzet toe. Hopelijk kunt u onze bijeenkomst met meerdere personen bijwonen.”

Lees meer
16 februari 2017

RiskCongresPublicValues 2017

Het eerste RiskCongresPublicValues zal op donderdag 6 april aanstaande plaatsvinden in het conferentiecentrum New Babylon in Den Haag. RiskComplianceTV zal daarbij ook aanwezig zijn.

Lees meer
9 februari 2017

Adlasz en Stolwijk Kelderman lanceren samen een nieuw concept voor controle gemeentecijfers

Stolwijk Kelderman Accountants Fiscalisten (Doetinchem/Zevenaar/Nijmegen) gaat nauw samenwerken met adviesbureau Adlasz uit Tilburg. Doel is om samen een innovatief en kwalitatief hoogstaand advies- en controletraject te bieden aan gemeenten. Veel gemeenten komen de laatste maanden zonder accountant te zitten, omdat de grotere accountants- en advieskantoren zich terugtrekken uit de publieke sector.

Lees meer
19 mei 2016

Geslaagd jubileumsymposium Adlasz

Sprekers die aan het denken zetten, volop mogelijkheden om mee te praten en een flitsende en humoristische kennisquiz tot besluit. Het jubileumsymposium van Adlasz op donderdag 19 mei mag zeker geslaagd worden genoemd. Informatief, interessant en interactief concludeerden veel deelnemers na afloop. Het antwoord op de kernvraag ‘Op koers in het sociaal domein?’ bleek genuanceerd. We zijn misschien wel op koers, maar er is nog een flinke weg te gaan om de doelstellingen te bereiken.

Lees meer
2 december 2015

Adlasz al bijna vijf jaar actief in sociaal domein en publieke sector

De oprichters/partners van Adlasz delen een gemeenschappelijke voorgeschiedenis: ze werkten alle vier bij een groot accountantskantoor. Maar ze wilden alle vier meer. “We zaten daar erg sterk op controle en beheersing. We verzorgden bij opdrachtgevers externe audits die nog zwaarder waren dan die van externe toezichthouders. Dat leverde veel dossiers en gegevens op, maar je had niet altijd het idee dat het de opdrachtgever verder hielp”, zegt Roel Korsmit. “We wilden veel meer met de opdrachtgever bezig zijn, weten waar zijn behoeften en knelpunten liggen, samen naar oplossingen zoeken. Nu hebben we dat geformuleerd als: samenwerken aan inzicht en perspectief”, vult Aad Scheepers aan. De vier accountants staken de koppen bij elkaar en dat leidde tot de oprichting van Adlasz in maart 2011. Een jong bedrijf dus nog, maar met een schat aan ervaring in de publieke sector en het sociaal domein.

Lees meer
1 december 2015

Ontwikkeling Module 'Zicht op'

Voor gemeenten is de bedrijfsvoering binnen het sociale domein van cruciaal belang. Checkpoint IC ontwikkelde samen met Schulinck de module ‘Zicht op’ voor een snel inzicht in eventuele risico’s.

Lees meer
1 december 2015

Transitie geslaagd, transformatie niet

De ingrijpende decentralisatie van beleidsgebieden als (jeugd)zorg en arbeidsparticipatie, is als transitie geslaagd, maar een echte transformatie is het nog niet.

Lees meer
18 november 2015

Strategische alliantie Adlasz en Vanberkel Professionals

Adlasz heeft een strategische alliantie gesloten met Vanberkel Professionals. We helpen hiermee onze opdrachtgevers in de wereld van lokale overheid en sociale zekerheid nog beter en sneller vooruit.

Lees meer