Interviews / Roel Korsmit

Adlasz al bijna vijf jaar actief in sociaal domein en publieke sector

2 december 2015

De oprichters/partners van Adlasz delen een gemeenschappelijke voorgeschiedenis: ze werkten alle vier bij een groot accountantskantoor. Maar ze wilden alle vier meer. “We zaten daar erg sterk op controle en beheersing. We verzorgden bij opdrachtgevers externe audits die nog zwaarder waren dan die van externe toezichthouders. Dat leverde veel dossiers en gegevens op, maar je had niet altijd het idee dat het de opdrachtgever verder hielp”, zegt Roel Korsmit. “We wilden veel meer met de opdrachtgever bezig zijn, weten waar zijn behoeften en knelpunten liggen, samen naar oplossingen zoeken. Nu hebben we dat geformuleerd als: samenwerken aan inzicht en perspectief”, vult Aad Scheepers aan. De vier accountants staken de koppen bij elkaar en dat leidde tot de oprichting van Adlasz in maart 2011. Een jong bedrijf dus nog, maar met een schat aan ervaring in de publieke sector en het sociaal domein.

Of het nu gaat om de herinrichting van het sociaal domein, een reorganisatie bij een bedrijf in de sociale werkvoorziening of om het op orde krijgen van bedrijfsvoering en werkprocessen, bij Adlasz staat altijd het verband tussen organisatie en mens voorop. “Want je kunt nog zulke mooie plannen en processen ontwerpen, als de mensen het niet kunnen uitvoeren, als het hun eigen plan niet is, dan wordt het moeilijk te realiseren”, zegt Roel van de Bersselaar. Daarom koestert Adlasz de combinatie van zakelijk en menselijk. Hendrik Damen: “We richten ons op een optimale bedrijfsvoering met goed beschreven processen, maar de gekozen oplossingen hebben altijd te maken met de mensen die het moeten uitvoeren, we willen het samen met die mensen doen.”

Roel Korsmit is één van de vier partners/oprichters van Adlasz. Hij is sinds 1991 werkzaam in de accountancy- en adviespraktijk, eerst bij Deloitte, sinds 2011 bij Adlasz. Specialisme: vraagstukken op het gebied van het sociaal domein.

Integrale Aanpak

De aanpak van Adlasz slaat aan. Het bureau is inmiddels uitgegroeid tot een groep van zo’n 20 consultants die werken vanuit dezelfde gedachte en visie, maar elk met eigen expertise en kwaliteiten. “We streven naar een integrale aanpak”, leggen de vier directeuren uit, “er moet een relatie zijn tussen visie en beleid enerzijds en een vlekkeloze uitvoering anderzijds.” Aad Scheepers: “We zijn niet van de standaardoplossingen, maar we hebben wel een aantal betrouwbaar tools en instrumenten ontwikkeld waarmee onze opdrachtgevers ook zelf aan de slag kunnen. Het delen van kennis en inzichten zit ons in het bloed en dat leidt mede tot de hoge tevredenheid van onze opdrachtgevers.” Roel Korsmit: “Het woord ‘onmogelijk’ kennen we niet, dus we gaan graag complexe uitdagingen aan. We schuwen niet om onze opdrachtgevers kritisch te benaderen en te confronteren als dat nodig is. Op die manier komen we vaak tot een innovatieve aanpak.”

Het resultaat

Het resultaat is altijd een duurzame oplossing voor de opdrachtgever, benadrukken Van den Bersselaar en Damen. “Dat kan ook, omdat we streven naar optimale samenwerking en verbinding tussen alle betrokkenen. Maar altijd met een scherp oog voor een financieel gezonde en verantwoorde bedrijfsvoering.” Daarom is Adlasz niet alleen bij gemeenten en organisaties in het sociaal domein een veel gevraagd adviseur, maar in toenemende mate ook in de zorg en het onderwijs. “Het belang van regionale samenwerking neemt toe, daarom is ook hier steeds meer aandacht voor het leggen van de verbinding op strategisch en operationeel niveau.” Adlasz wijst daarbij de weg!

We delen graag meer met u

12 oktober 2017

Bent u al op weg naar uw 'Collegeverklaring'?

Op 14 november en 23 november organiseert Adlasz, in samenwerking met Q-Concepts en Stolwijk Kelderman een nieuwe Q-pe Academy. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kennisontwikkeling. Doel is de externe controle en de beheersingsomgeving van de gemeente nader tot elkaar te brengen. Deze bijeenkomst geeft hier een eerste aanzet toe. Hopelijk kunt u onze bijeenkomst met meerdere personen bijwonen.”

Lees meer
16 februari 2017

RiskCongresPublicValues 2017

Het eerste RiskCongresPublicValues zal op donderdag 6 april aanstaande plaatsvinden in het conferentiecentrum New Babylon in Den Haag. RiskComplianceTV zal daarbij ook aanwezig zijn.

Lees meer
9 februari 2017

Adlasz en Stolwijk Kelderman lanceren samen een nieuw concept voor controle gemeentecijfers

Stolwijk Kelderman Accountants Fiscalisten (Doetinchem/Zevenaar/Nijmegen) gaat nauw samenwerken met adviesbureau Adlasz uit Tilburg. Doel is om samen een innovatief en kwalitatief hoogstaand advies- en controletraject te bieden aan gemeenten. Veel gemeenten komen de laatste maanden zonder accountant te zitten, omdat de grotere accountants- en advieskantoren zich terugtrekken uit de publieke sector.

Lees meer
19 mei 2016

Geslaagd jubileumsymposium Adlasz

Sprekers die aan het denken zetten, volop mogelijkheden om mee te praten en een flitsende en humoristische kennisquiz tot besluit. Het jubileumsymposium van Adlasz op donderdag 19 mei mag zeker geslaagd worden genoemd. Informatief, interessant en interactief concludeerden veel deelnemers na afloop. Het antwoord op de kernvraag ‘Op koers in het sociaal domein?’ bleek genuanceerd. We zijn misschien wel op koers, maar er is nog een flinke weg te gaan om de doelstellingen te bereiken.

Lees meer
1 december 2015

Ontwikkeling Module 'Zicht op'

Voor gemeenten is de bedrijfsvoering binnen het sociale domein van cruciaal belang. Checkpoint IC ontwikkelde samen met Schulinck de module ‘Zicht op’ voor een snel inzicht in eventuele risico’s.

Lees meer
1 december 2015

Transitie geslaagd, transformatie niet

De ingrijpende decentralisatie van beleidsgebieden als (jeugd)zorg en arbeidsparticipatie, is als transitie geslaagd, maar een echte transformatie is het nog niet.

Lees meer
18 november 2015

Strategische alliantie Adlasz en Vanberkel Professionals

Adlasz heeft een strategische alliantie gesloten met Vanberkel Professionals. We helpen hiermee onze opdrachtgevers in de wereld van lokale overheid en sociale zekerheid nog beter en sneller vooruit.

Lees meer