ONZE MENSEN / Wiljan de Jong

"Het nut van professionele kwaliteitszorg moet je niet onderschatten!"

Wiljan de Jong

Persoonlijke visie

“Veel gemeenten vinden het lastig om een goede dienstverlening aan burgers te waarborgen. Dat kan uiteindelijk leiden tot forse budgetoverschrijdingen, het uitblijven van een goedkeurende accountantsverklaring of ontevreden burgers en negatieve media-aandacht. Daarom is het belangrijk dat in de organisatie de juiste keuzes worden gemaakt. Verkeerde keuzes brengen veel risico’s en onnodige frustraties met zich mee. Ter voorkoming daarvan en om grip te krijgen op de zaak, moet je de kwaliteit van je productie monitoren. Dat leg je niet (achteraf) in handen van externen, maar doe je liever zelf. Bijvoorbeeld met behulp van Checkpoint-IC, een professioneel kwaliteitsregistratiesysteem, dat je controle aanzienlijk vergemakkelijkt. Zo levert Checkpoint-IC een kant-en-klaar ICS (In Control Statement). Zo’n Bestuursverklaring Rechtmatigheid is vanaf 2021 verplicht. Met Checkpoint-IC hou je als concerncontroller steeds actueel zicht op de risico’s en maatregelen die moeten worden getroffen om bedrijfsprocessen beheersbaar te maken.”

Ervaring

Al veertig jaar lang helpt Wiljan gemeenten om grip te krijgen op een goede dienstverlening. Het is voor hem telkens een uitdaging om samen met alle betrokkenen ter plekke uit te vinden hoe je dat slim doet. Eerst werkte Wiljan vooral binnen het Sociaal Domein (Werk en Inkomen, Jeugd en Wmo), maar inmiddels richt hij zich op het hele gemeenteconcern. 

Kenmerken

Innovatief, meedenkend en zeer gedreven om kwaliteit en bedrijfsvoering binnen de organisatie naar een hoger niveau te tillen.

Als geen ander deed Wiljan de voorbije decennia een vracht aan ervaring op met kwaliteitscontrole en verantwoording binnen het Sociaal Domein. Eerst tien jaar als toezichthouder bij het Ministerie van SZW en vervolgens bijna twintig jaar als senior-adviseur en ‘uitvinder’ van controletool KiC bij Stimulansz. Vanaf nu fungeert hij als aanjager van Checkpoint-IC, een kwaliteitstool die elke gemeente helpt om grip te krijgen op de kwaliteit van de uitvoering, niet alleen voor het Sociaal Domein, maar concernbreed.
  • Zeiler
  • Wandelaar
  • Hobbyfotograaf
  • Bezoekwerker
  • Echtgenoot en vader van vijf kinderen
  • Opa van vijf kleinkinderen