ONZE MENSEN / Jelmer Joustra

"Naadloos verbinden van theorie en praktijk"

Jelmer Joustra

Persoonlijke visie

“Bij Adlasz ben ik een van de drie collega's die naast een (parttime) baan nog fulltime studeert. Mijn taken binnen Adlasz combineer ik met een masterstudie Bestuur & Beleid aan de Universiteit Utrecht. Dat biedt het grote voordeel dat ik theoretische leerstof bijna naadloos kan omzetten in mijn praktijkwerk. In dat praktijkwerk houd ik ervan om met uitdagingen aan de slag te gaan en daarvoor een solide oplossing te vinden. Meerdere wegen leiden naar Rome en zo zijn er vaak ook verschillende oplossingen voor één probleem. Dat ik me hiervan continu bewust ben, maakt dat ik steeds gedreven ben om meerdere opties uit te zoeken. Dat leidt op zijn beurt weer tot een goede, afgewogen keuze.”

Ervaring

Momenteel studeert Jelmer nog Bestuurs- en Organisatiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. In zijn studie is hij constant bezig met het analyseren van publieke vraagstukken vanuit bestuurlijk en organisatorisch perspectief. Dit maakt dat hij binnen Adlasz wekelijks met nieuwe kennis aan de slag kan en zijn werk continu kan verbeteren.

Kenmerken

Gemotiveerd, doortastend en leergierig.

Jelmer Joustra werkt sinds september 2017 bij Adlasz. Omdat hij nog studeert en daarnaast parttime bij ons actief is, brengt hij een bijzondere focus mee. Het streven van Jelmer is om de laatste (state of the art) ontwikkelingen binnen het vakgebied direct te vertalen naar de praktijk.

Sportief tijdens het korfballen, wielrennen en hardlopen

Actief bij zijn studievereniging

Borrelen met vrienden

Wie bestuurt de gemeente eigenlijk?
Afgelopen week kondigde staatsecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark, aan dat zij ‘ontstemd’ is dat gemeenten de ‘taaleis’ en de ‘tegenprestatie’ negeren. In een brief naar de Tweede Kamer schreef zij dat zij “bereid is om alle mogelijke middelen in te zetten om te zorgen dat de wet wordt uitgevoerd.”
 
Niet iedereen kan zich vinden in de bevindingen van de staatsecretaris. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de uitleg die gemeenten geven voor het ‘negeren van de wet’, blijkt dat het allemaal niet zo zwart-wit is als Van Ark stelt. In mijn werk als junior consultant zie ik dat veel gemeenten actief kijken naar wat een inwoner kan. Dat is dan niet altijd werk, maar wel een andere maatschappelijk nuttige activiteit. Heel veel inwoners zijn namelijk bereid zich maatschappelijk in te zetten. Ook zonder de verplichte tegenprestatie.