Budgetbeheer sociaal domein

IStock-

Integraal budgetbeheer

Sinds de decentralisaties is het budgetbeheer van het sociaal domein een heikel punt binnen gemeenten. Organisaties kampen met grote tekorten binnen de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet. De verantwoordelijkheid voor de beleidsmatige sturing en inzet van budgetten weegt zwaar en vraagt om een andere (en vooral integrale) kijk en aanpak. Hoe garandeer je een kloppend budgetbeheer? ‘Samenwerken aan inzicht en perspectief’, dat is ons credo en onze aanpak. Op basis van documentenstudie, gesprekken met sleutelspelers en het gebruik van eigen tools als de BUIG-budgettool en het Jeugdkompas komt dit inzicht en perspectief vlot tot stand.

Achtergrond

Sinds de decentralisaties is het budgetbeheer van het sociaal domein een heikel punt binnen gemeenten. Organisaties kampen met grote tekorten binnen de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet. Van uitvoeringsorganisatie, voor de decentralisaties, zijn gemeenten nu ook verantwoordelijk voor de beleidsmatige sturing en inzet van budgetten. Dit vraagt om een andere kijk en aanpak.

Uitdaging

Er ligt veel (politieke) druk op de dienstverlening in het sociaal domein. De gemeente heeft in dit domein te maken met hulpbehoevende inwoners, op diverse vlakken: zorg, inkomen, begeleiding, enzovoort. Het is dus van groot belang dat de juiste dienstverlening wordt geboden. Ondertussen werk je met gemeenschapsgeld en zit er dus ook een financiële component aan deze ingewikkelde dienstverlening. Het Rijk geeft organisaties de vrijheid om het geld uit te geven binnen de eigen gemeentegrenzen. Hierbij komt een hoop verantwoordelijkheid kijken. Naast de juiste dienstverlening speelt dus ook het belang van een kloppend budgetbeheer.

Resultaat

Deze complexiteit en problematiek is ons niet onbekend. We komen vaak bij gemeentelijke organisaties die kampen met soortgelijke vraagstukken. Het is immers niet simpel. Een kant-en-klare oplossing is er nooit. Het is van belang dat de gehele organisatie, inclusief haar bedrijfsvoering en doelstellingen, betrokken is in het bekijken van het budgetbeheer. En dat verschilt per organisatie. Een oplossing op maat dus. Met onze ervaring bij verschillende organisaties weten we die, passend bij de organisatie, ook daadwerkelijk te bieden.

BudgetbeheerSD

Aanpak

‘Samenwerken aan inzicht en perspectief’, dat is ons credo en onze aanpak. Het begint immers bij samenwerken. Budgetbeheer is niet het feestje van enkel de financiële afdeling; goed budgetbeheer is verbonden aan alle afdelingen waar iedere medewerker zich in een bepaalde mate verantwoordelijk voelt. Vervolgens is inzicht nodig. Dit verkrijgen we door documentenstudie, gesprekken met de organisatie en het gebruik van eigen tools, zoals onder andere de BUIG-budgettool en het Jeugdkompas. Op basis van dit inzicht en de verkregen data bieden we het juiste perspectief. Welke knelpunten zijn er? Waar zijn verbeteringen mogelijk?

Jeroen-Mulders-E_0333-WIT

Meer weten? Neem dan even contact op met Jeroen Mulders.