Participatiewet - BUIG budgettool

IStock-

Grip op het BUIG-budget

Met de invoering van de Participatiewet is zowel het verdeelmodel van het BUIG-budget als de systematiek van de aanvullende uitkering bij tekorten aangepast. Beheersing van deze geldstroom voor bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies is noodzaak. Om afdoende inzicht te krijgen hebben we de BUIG-budgettool ontwikkeld. Aan de hand van deze tool houd je overzicht in de financiële risico’s van verplichtingen in de Participatiewet en bieden we ondersteuning bij het succesvol aanvragen van de vangnetuitkering. Het achterliggende doel daarbij is steeds om je organisatie duurzaam ‘in control’ te laten zijn bij de volledige uitvoering van de Participatiewet.

Achtergrond

De BUIG was in 2009 een invoeringswet die verschillende geldstromen tot één geldstroom bundelde. Deze gebundelde uitkering noemen we in de volksmond vaak het ‘BUIG-budget’. Via dit BUIG-budget ontvangen gemeenten vanuit het Rijk budget voor bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies. Met de invoering van de Participatiewet is zowel het verdeelmodel van dit budget als de systematiek van de aanvullende uitkering bij tekorten aangepast. Gemeenten die een tekort hebben, komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een vangnetuitkering, conform de Vangnetregeling.

ChatGPT Image  mei ,

Uitdaging

De verplichtingen in de Participatiewet hebben voor de gemeente als geheel een grote financiële impact, met dito risico’s. Tekorten (en overschotten) komen voor eigen rekening van de gemeente. Het Rijk voorziet in een vangnet voor deze tekorten maar er zijn strenge eisen verbonden aan deze regeling om hierop een succesvol beroep te doen. Eén van de voorwaarden is dat het college bijvoorbeeld een verklaring afgeeft over de getroffen maatregelen om te komen tot tekortreductie. Gemeenten hebben dus financieel belang bij een effectieve uitvoering van de Participatiewet.

Resultaat 

Inzicht in het BUIG-budget is noodzaak. Hoeveel budget kan je als gemeente verwachten nu en voor de komende jaren? Verwacht de organisatie tekorten? Is er, in het geval van tekorten, mogelijk recht op de vangnetuitkering? En wat is de prognose van de kosten en het budget? Om dit inzicht te krijgen, hebben we de BUIG-budgettool ontwikkeld. Aan de hand van deze tool verkrijg je inzicht en bieden we ondersteuning bij het succesvol aanvragen van de vangnetuitkering. We hebben hierin jarenlange ervaring. Onze insteek op basis van deze ervaring is dan ook: de gemeentelijke organisatie is daadwerkelijk duurzaam ‘in control’ bij de uitvoering van de Participatiewet.

ChatGPT Image  mei ,

Aanpak

Je organisatie duurzaam ‘in control’ betekent grip op het proces van ‘begroten-uitvoeren-bijsturen-verantwoorden’. Het fundament van onze aanpak is een helder overzicht van de inkomsten en uitgaven. Daarnaast bieden we inzicht in de mogelijk te genereren loonwaarde en de effectiviteit van de uitvoeringsorganisatie, gekoppeld aan de doelstellingen en beoogde effecten. Wij bieden met de BUIG-budgettool handvatten om (indien nodig) tijdig, adequaat én aantoonbaar bij te sturen.

Jeroen-Mulders-E_0333-WIT

Meer weten? Neem dan even contact op met Jeroen Mulders.