Participatiewet - Kostprijs detachering

IStock-

Inzicht met onze rekentool

Het is een bekende belemmering bij de toeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk: werkgevers staan niet altijd te popelen om het bijbehorende werkgeversrisico te accepteren. Een vorm van detacheren of payrolling lijkt een prima oplossing. Alleen is dan de vraag: wat is de prijs voor arbeid? In samenwerking met Instituut Gak ontwikkelden we een eenvoudige online-rekentool voor het bepalen van een realistisch detacheringstarief.

Achtergrond

De gedachte achter de Participatiewet is ‘werk boven inkomen’. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan zo veel mogelijk aan de slag bij reguliere werkgevers. De wet richt zich op het verkleinen van de achterstand die deze doelgroep heeft tot de reguliere arbeidsmarkt. Door de inzet van het instrument ‘Loonkostensubsidie (LKS)’ benutten we de talenten van deze mensen optimaal.

Uitdaging

De basisgedachte van de Participatiewet is om mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt rechtstreeks bij reguliere werkgevers in dienst te laten treden. Bekend is dat werkgevers niet staan te popelen het bijbehorende werkgeversrisico te accepteren. Een vorm van detacheren of payrolling lijkt een prima oplossing te zijn. Alleen is dan de vraag: wat is de prijs voor arbeid? Een methode om de kostprijs te berekenen ontbrak tot voor kort.

Resultaat

In samenwerking met Instituut Gak hebben we een eenvoudige online-rekentool gemaakt voor het bepalen van een realistisch detacheringstarief. Met behulp van deze tool is het dus mogelijk een tarief vast te stellen, dan wel te vergelijken met het al afgesproken tarief. Kijk voor de rekentool op: www.pdetarekentool.nl.

Aanpak

Het is dus mogelijk om een integrale kostprijs voor arbeid van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te berekenen. Dat kan met de tool. Een handzaam hulpmiddel dat een einde maakt aan veel discussie. Maar hoe is dit tarief tot stand gekomen? Op basis van welke gedachten? En hoe kan je hem gebruiken? Dat lees je hier.

Meer weten hierover?

Bekijk ook eens het filmpje van het online-symposium ‘Een eerlijke prijs voor arbeid’.

Terug naar overzicht
Roel-Korsmit-WEB_0138-WIT

Meer weten? Neem dan even contact op met Roel Korsmit.