Interview

Crossroads: Adlasz-dashboard begin van ‘integraliteit’ in jeugdzorg?

TCL Template-afbeeldingen

De opdracht

Crossroads is een zorgcombinatie met acht specialistische organisaties in de regio Hart van Brabant. Bram Luijten is directeur van één daarvan, Sterk Huis. “Samen willen we de complexe jeugdzorg vormgeven en uitvoeren”, vertelt hij. Adlasz is kwartiermaker voor dit project, waarmee in opdracht van de Regio Hart van Brabant zo’n 2000 jongeren worden geholpen.

Naast het efficiënt neerzetten van jeugdzorg ziet Luijten nóg een taak. Crossroads wil toegroeien naar ‘integraliteit’, waarbij alle hulp voor het hele gezin vanuit één plan wordt geboden. Samen met de gemeenten wordt bereikt dat het volledige netwerk (ouders, onderwijs, welzijnswerk, uitkeringsinstanties, enzovoort) direct samenwerkt: “De nauwe afstemming die we beogen leidt tot de meest gerichte aanpak.”

De uitdaging

Zowel Bram Luijten als adviseur Roel van den Bersselaar zijn zich bewust van het ambitieuze karakter. “Maar Adlasz omarmt deze visie van harte”, zegt de laatste. “Het sociaal domein waarvoor wij werken (met Wmo, jeugdzorg en arbeidsparticipatie) vormt feitelijk één geheel. Wij kijken naar de brede context.”

Los van de toekomstige integraliteitswens moet ook in de bestaande constellatie van Crossroads al één modus worden gevonden. Hetgeen betekent: cultuurverschillen opheffen tussen in aard en omvang verschillende organisaties en heldere definities scheppen. “Dat kost veel tijd en ‘lerend vermogen’”, weet Luijten. “Neem een in de zorg graag gebezigde term als ‘regie’. Daaronder verstaat iedereen toch wat anders.”

Frame

Het resultaat

Financiële en behandelinformatie waarop het consortium kan sturen wordt voortaan aangeleverd naar één centraal punt. Hiervoor bouwt Adlasz voor Crossroads een maatwerk-dashboard. Deze autonome tool maakt data-uitwisseling vrijuit mogelijk, zonder een ‘klassieke’ hindernis als privacywetgeving.

Uiteindelijk leidt de slimme, sterk geïntegreerde input van zorgdata ertoe dat er straks meer preventief dan reactief wordt gewerkt. Cruciaal: niet alleen omdat inmiddels maar liefst één op de zeven kinderen met de jeugdzorg aanraking komt, maar ook omdat de personeelsdruk steeds verder toeneemt.

Mooie bijvangst van het dashboard is dat uit de overzichtelijk gemaakte data patronen kunnen worden afgelezen die bruikbaar zijn in nieuwe behandelcontexten. Aansprekende resultaten, vooral als je in aanmerking neemt dat dit project voorlopig nog niet is afgerond.

De aanpak

In eerste instantie wordt gestuurd op de financiële beheersing voor de Crossroads-partners, waarbij elk van hen ruimte houdt om te werken volgens de eigen mores. Luijten: “De accountancy-ervaring van Adlasz helpt om op koers te blijven qua budgettering, en steeds met vertrouwen toe te werken naar de verantwoording.”

“Voor bekostigingsvragen is het zaak eerst terdege aan ‘datawinning’ te doen”, vervolgt Luijten. “Hoeveel cliënten zijn er, waar worden ze geholpen en hoe lang?” Gemeenten stellen belang in die duidelijke kaders. Continue monitoring van info via het maatwerk-dashboard biedt inzicht in de eisen voor een optimale uitvoering.

Sleutelwoord bij de aanpak blijft ‘flexibiliteit’. Roel van den Bersselaar: “Adlasz zegt nooit: dit model is zaligmakend. In de praktijk neem je geregeld een andere afslag. Bepalend daarbij is hoe we ten slotte het beste kunnen voldoen aan de opdracht die ons is gegeven.”