16 juli 2018

Wetswijziging Compensatie transitievergoeding Wsw ers

Handdruk

Wetswijziging

Op maandag 10 juli jl. heeft de eerste kamer ingestemd met een wetswijziging rondom de transitievergoeding van Wsw’ers. Volgens de oude regeling konden werkgevers een herindicatie aanvragen wanneer een Wsw’er langer dan dertien weken ziek was. Wanneer uit deze herindicatie bleek dat de werknemer niet langer meer duurzaam inzetbaar was, dan kon de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen (art. 6 lid 2 Wsw). Bij de oude regeling had de werkgever in dit geval geen recht op een compensatie voor de transitievergoeding van de werknemer. Dit hield in dat de financiële vergoeding die een medewerker mee moet krijgen na ontslag, betaald moet worden door de werkgever. De werkgever had in dit geval geen recht op een compensatie vanuit de overheid. 
 
Het mislopen van de compensatie van de transitievergoeding resulteerde vaak in een economisch tactische keuze van de werkgever. Het was voor de werkgever goedkoper om de werknemer 104 weken in ziekteverzuim te houden omdat de werkgever dan wel recht had op een compensatie. Voor de Wsw-medewerker hield dit in dat deze medewerkers 91 weken lang onnodig veel administratieve werkzaamheden rondom zijn ziektemeldingen moest doen en in deze periode geen andere voorziening kon worden ingezet. 

Huidige regeling

Met de huidige regeling hebben werkgevers wel recht op compensatie op de transitievergoeding als blijkt dat de Wsw-werknemer niet meer duurzaam inzetbaar is na dertien weken ziekte. De regeling helpt Wsw-werknemers die door ziekte niet meer duurzaam inzetbaar zijn sneller aan een andere voorziening en behoedt hen voor onnodige ziektemeldingen. Hoe deze compensatieregeling precies uitwerking gaat krijgen, bepaalt de minister in het najaar. 
 
Bovenstaand nieuwsbericht laat goed zien hoe de Nederlandse Overheid steeds meer bezig is met klantgericht werken. De huidige wet heeft onbedoelde nadelige effecten voor de werknemers. Het is goed dat de wet wordt aangepast om Wsw-werknemers beter te kunnen ondersteunen. 
 
Bron: Wetsvoorstel houdende maatregelen betreffende de transitievergoeding bij ontslag wegens bedrijfseconomische omstandigheden en langdurige arbeidsongeschiktheid