ONZE MENSEN / Jan-Dirk de Goeij

"Overzicht over alle niveaus"

Jan-Dirk de Goeij

Persoonlijke visie

“Door mijn zeer ruime ervaring met adviestrajecten binnen het lokaal bestuur en op het gebied van de sociale zekerheid, heb ik een goed overzicht over de structuren en over alle niveaus van management en toezicht. Dat helpt mij bij het aansturen en uitvoeren van complexe adviestrajecten voor gemeenten, intergemeentelijke sociale diensten en SW-Bedrijven. Ik leg me daarbij toe op het samen met de opdrachtgever bereiken van een uitmuntende beheersing, controle en verantwoording, zowel intern als extern.”

Ervaring

Vanaf 2011 als manager bij Adlasz betrokken bij een groot aantal adviestrajecten, gericht op ontwikkeling van visie en strategie en inrichting van de bedrijfsvoering in het sociaal domein. Ook ontwikkelaar van het managementtool SZ Kompas.

Kenmerken

Deskundig, ondernemend, innovatief en klantgericht. Groot netwerk in de branche. Een manager/adviseur met commerciële slagkracht.

Jan-Dirk heeft 30 jaar ervaring als accountant en adviseur in het lokaal bestuur. Hij werkt sinds 2011 bij Adlasz; daarvoor bij o.a. VB Groep, Stichting Kinderopvang Arnhem en Regio, Deloitte en Dutch Delta Management Solutions. Specialisme: advisering binnen het lokaal bestuur en in het bijzonder het sociaal domein (strategie, bedrijfsvoering, financiƫn en kwaliteitszorg).
  • Gepassioneerd wielrenner
  • Reizen
  • Skiën
Testimonial Huizen

Het SZ Kompas is een essentieel hulpmiddel om in control te komen in het participatiedomein. Zicht op kosten en resultaten zijn daarbij kernwoorden. De directeur van de gemeente Huizen vertelt over zijn ervaringen met het gebruik van het SZ Kompas. Hij gaat in op de wijze waarop de gemeente het SZ Kompas gebruikt, de toegevoegde waarde die hij ervaart voor de gemeente en de aandachtspunten die hij wil meegeven voor toekomstige gebruikers.

Gemeenten en de Tozo regeling
Geen risico’s door volledige compensatie kosten?
De Corona Crisis treft zelfstandige ondernemers zoals ZZP’ers keihard. Daarom heeft het rijk met grote snelheid regelingen ‘in elkaar gedraaid’ waarvan gemeenten er ook een moeten uitvoeren: De ‘Tijdelijke regeling Ondersteuning Zelfstandig Ondernemers’. Burgers moeten snel geholpen worden en gemeenten worden volledig gecompenseerd voor de financiële gevolgen, zo luidt het credo. Maar is dat wel echt zo? Zijn er verder geen addertjes onder het gras? In dit artikel treft u een nadere verdieping aan.
Veel gemeenten komen voor 2016 tekort op de BUIG. Uw gemeente ook?

Uit een analyse van Divosa en het ministerie van SZW is gebleken dat 8 op de 10 gemeenten in 2016 een tekort hadden op het (BUIG) budget waarmee zij de bijstandsuitkeringen betalen. Landelijk gezien was het tekort 332 miljoen euro. Daarmee is er al drie jaar op rij een tekort op het bijstandsbudget. Uit nadere analyse blijkt dat circa 60% van de gemeenten over 2016 een tekort van meer dan 5% heeft. In dat geval is een beroep op de vangnetuitkering Participatiewet mogelijk.

Adlasz lanceert Jong Talent Programma

Omdat wij een jonge organisatie met groeiambitie zijn, hebben wij continu een groep bijna of net afgestudeerde Hbo’ers en Wo’ers in dienst. Om deze groep jonge professionals snel wegwijs te maken in het lokaal bestuur willen wij deze mensen samen met u in de praktijk opleiden. U krijgt op interim-basis een jonge hoogopgeleide tijdelijke medewerker waarmee u (tijdelijke) knelpunten in uw bedrijfsvoering kunt oplossen. Deze medewerker bieden wij aan tegen een zeer aantrekkelijk tarief. Klik hier voor meer informatie.