Blog / Roel Baakman

Zweten (van) al dat meten...?

3 augustus 2017

Van transpiratie naar inspiratie

Hoe creëert Adlasz inspiratie binnen het Sociaal Domein?

Adlasz helpt je graag (krachtig, flexibel, betrouwbaar en met oog voor finesse) aan een stevig advies m.b.t. bijvoorbeeld de vangnetuitkering Participatiewet.

Maar hoe krijg je nu inspiratie van transpiratie? Elke inspanning kost voorbereiding, een juiste aanpak en goede timing en dat met de juiste tools. Maar krijg je daar nu inspiratie van? Tuurlijk! Onlangs heb ik niet geheel onverdienstelijk meegedaan aan een triatlon. Ik stelde mezelf een doel, heb mijn geplande voorbereiding doorlopen en kwam met de juiste materialen aan de start. Ik zie een parallel tussen een consultant en een triatleet! Voor deze sport heb je core stability nodig. Dit betekent dat de triatleet over een stevig, flexibel & vaardig lichaam dient te beschikken. De triatlon bestaat uit 3 onderdelen, waarbij je de onderdelen dient af te leggen in zo kort mogelijke tijd. De drie onderdelen staan in verbinding tot elkaar, maar afzonderlijk vergen ze toch een net wat andere techniek, kracht of flexibiliteit in benadering. Afzonderlijk een goede prestatie per onderdeel neerzetten en als geheel een doeltijd met korte wisseltijden tussen de verschillende disciplines. Dit weerspiegelt dan ook de kernkwaliteiten van de medewerkers van Adlasz.

Kennis van de klant en haar problemen, getraind in het lokaal bestuur en het Sociaal Domein en de juiste vaardigheden voor menig adviesopdracht. Ook de 3 Decentralisaties in het Sociaal Domein vragen om een juiste doelstelling, een gedegen benadering en de juiste materialen om de ’wisseltijd’ tussen de 3 ’disciplines’ (domeinen) te beperken. Domeinen die voorheen volledig separaat van elkaar werden uitgevoerd. De transitie van de AWBZ naar de Wmo, de invoering van de Participatiewet en de transitie en transformatie van de Jeugdzorg. Disciplines met ieder hun eigen historie en karakter, maar toch zijn er veel raakvlakken of “wisseltijden” te ontdekken. Zo heb je zonder jeugd geen toekomst (stip op de horizon) en zonder de Wmo geen ouderen die kunnen en mogen participeren om de jeugd over hun overwonnen problemen, cultuur, tradities en kennis te leren. Laat ik afsluiten met een eigen praktijkervaring vanuit mijn laatste opdracht en laatste triatlon.

1 juli 2017: de triatlon van Didam staat op het punt van beginnen. Ik lig in het voor mij o zo bekende Didamse water, in de volksmond ook wel het Baggergat genoemd. Vlak voor het startschot praat ik ontspannen nog even met m’n vriendin. Door mijn goede voorbereiding, de check op mijn materiaal en het doel van een goede tijd voor ogen, heb ik er zin in. Het startschot is gevallen en ik zit gelijk midden in de wedstrijd. Ik voel me als een vis in ’t water – net als een Adlasz consultant bij de gemeente. Dit is niet altijd vanzelfsprekend hoor! Het ‘leven’ van de consultant is als dat van een triatleet: soms kost zwemmen je toch wat extra moeite of voel je je gelijk als een vis in het water en heb je de stroming mee. Soms heb je wind tegen bij het fietsen of juist in de rug. Voorzie je weerstand, dan schakel je een tandje terug. Tijdig opschakelen wanneer je je doel wilt behalen. Daar is extra inspanning voor nodig. Kost dit zweetdruppels? Natuurlijk! Maar dat is dan ook het fijne ervan. Je doel is je focus. Op het juiste moment je materiaal goed inzetten. Bewegen binnen de spelregels en anticiperen op dat wat de concurrent doet. Bijsturen en koersvast blijven. Finishen met een voldaan gevoel. Zweten van inspanning en genoeg inspiratie voor een volgende wedstrijd!

Mijn inspiratie: het inzicht dat mijn sportervaringen zeer veel raakvlakken heeft met hoe ik werk als consultant bij Adlasz. Inzicht krijgen hoe het fysiek staat met de core stability binnen mijn sport en advieswerk van Adlasz. Maar is al dat zweten het wel waard? Hoe zet ik die transpiratie om naar inspiratie? Waarom altijd maar keihard zwemmen, snoeihard fietsen en vervolgens ook nog heel  hard lopen en dan ook nog eens de tijd als doel stellen. Heel simpel! Meten = weten! Als je consequent en structureel de tijd meet, weet je of je ten opzichte van de vorige keer, sneller, efficiënter of effectiever bent geweest. Wat hebben al deze (meet)inspanningen toch voor een doel? Een manager zei me ooit eens:

“ja, meten is weten, maar met ongeveer bereik je meer”.Vanwaar al dat gedoe?

Volgens ons is het onmogelijk prestaties of beleidseffecten te meten zonder te zweten!

Waarom zou ik zoveel ‘zweten’ om al die prestaties te (blijven) meten?

Zonder transpiratie, zonder zweten zullen we nooit weten welk pad zal leiden naar het einddoel. Die zege, die succesvolle opdracht, dat mooie resultaat. Zonder parate kennis, vaardigheden, flexibiliteit en zonder de nodige transpiratie bereik je nooit je (eind)doel!

Roel Baakman is sinds 1 april 2017 bij Adlasz aan de slag in diverse controle- en adviestrajecten voor gemeenten en organisaties. Daarvoor werkte hij in verschillende functies bij de gemeente Zevenaar en de Regionale Sociale Dienst De Liemers, die de wetten en regelingen op het gebied van werk en sociale zekerheid uitvoert voor vier gemeenten. Zijn laatste functie daar was financieel beleidsmedewerker. Eerder was hij assistent-controller bij UWV Werkbedrijf Utrecht en GUO Arnhem.

We delen graag meer met u

12 oktober 2017

Bent u al op weg naar uw 'Collegeverklaring'?

Op 14 november en 23 november organiseert Adlasz, in samenwerking met Q-Concepts en Stolwijk Kelderman een nieuwe Q-pe Academy. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kennisontwikkeling. Doel is de externe controle en de beheersingsomgeving van de gemeente nader tot elkaar te brengen. Deze bijeenkomst geeft hier een eerste aanzet toe. Hopelijk kunt u onze bijeenkomst met meerdere personen bijwonen.”

Lees meer
16 februari 2017

RiskCongresPublicValues 2017

Het eerste RiskCongresPublicValues zal op donderdag 6 april aanstaande plaatsvinden in het conferentiecentrum New Babylon in Den Haag. RiskComplianceTV zal daarbij ook aanwezig zijn.

Lees meer
9 februari 2017

Adlasz en Stolwijk Kelderman lanceren samen een nieuw concept voor controle gemeentecijfers

Stolwijk Kelderman Accountants Fiscalisten (Doetinchem/Zevenaar/Nijmegen) gaat nauw samenwerken met adviesbureau Adlasz uit Tilburg. Doel is om samen een innovatief en kwalitatief hoogstaand advies- en controletraject te bieden aan gemeenten. Veel gemeenten komen de laatste maanden zonder accountant te zitten, omdat de grotere accountants- en advieskantoren zich terugtrekken uit de publieke sector.

Lees meer
19 mei 2016

Geslaagd jubileumsymposium Adlasz

Sprekers die aan het denken zetten, volop mogelijkheden om mee te praten en een flitsende en humoristische kennisquiz tot besluit. Het jubileumsymposium van Adlasz op donderdag 19 mei mag zeker geslaagd worden genoemd. Informatief, interessant en interactief concludeerden veel deelnemers na afloop. Het antwoord op de kernvraag ‘Op koers in het sociaal domein?’ bleek genuanceerd. We zijn misschien wel op koers, maar er is nog een flinke weg te gaan om de doelstellingen te bereiken.

Lees meer
2 december 2015

Adlasz al bijna vijf jaar actief in sociaal domein en publieke sector

De oprichters/partners van Adlasz delen een gemeenschappelijke voorgeschiedenis: ze werkten alle vier bij een groot accountantskantoor. Maar ze wilden alle vier meer. “We zaten daar erg sterk op controle en beheersing. We verzorgden bij opdrachtgevers externe audits die nog zwaarder waren dan die van externe toezichthouders. Dat leverde veel dossiers en gegevens op, maar je had niet altijd het idee dat het de opdrachtgever verder hielp”, zegt Roel Korsmit. “We wilden veel meer met de opdrachtgever bezig zijn, weten waar zijn behoeften en knelpunten liggen, samen naar oplossingen zoeken. Nu hebben we dat geformuleerd als: samenwerken aan inzicht en perspectief”, vult Aad Scheepers aan. De vier accountants staken de koppen bij elkaar en dat leidde tot de oprichting van Adlasz in maart 2011. Een jong bedrijf dus nog, maar met een schat aan ervaring in de publieke sector en het sociaal domein.

Lees meer
1 december 2015

Ontwikkeling Module 'Zicht op'

Voor gemeenten is de bedrijfsvoering binnen het sociale domein van cruciaal belang. Checkpoint IC ontwikkelde samen met Schulinck de module ‘Zicht op’ voor een snel inzicht in eventuele risico’s.

Lees meer
1 december 2015

Transitie geslaagd, transformatie niet

De ingrijpende decentralisatie van beleidsgebieden als (jeugd)zorg en arbeidsparticipatie, is als transitie geslaagd, maar een echte transformatie is het nog niet.

Lees meer
18 november 2015

Strategische alliantie Adlasz en Vanberkel Professionals

Adlasz heeft een strategische alliantie gesloten met Vanberkel Professionals. We helpen hiermee onze opdrachtgevers in de wereld van lokale overheid en sociale zekerheid nog beter en sneller vooruit.

Lees meer