Nieuws

Stage Cato Gehrels

26 juli 2018

Op dit moment heb ik net mijn stageperiode van vijf maanden twee keer per week stagelopen bij Adlasz afgerond. De laatste opdracht waar ik stage heb gelopen was bij Moveoo Roermond en daarvoor was ik stagiair bij adviseurs bij de gemeente Bodegraven en de gemeente Huizen. 
 
In Huizen vond ik het interessant om te zien dat de medewerkers van de interne controle de consultant als frisse wind in de organisatie zagen. De opdracht was om de interne controle op een nieuwe manier in te richten, zodat processen overzichtelijker en beter zouden lopen. Ik vond het mooi om dit proces van ups en downs in deze opdracht van dichtbij mee te krijgen en hierbij ondersteunende werkzaamheden uit te voeren. 
 
Ook in Bodegraven is het mooi om te zien dat de externe adviseur fungeert als frisse wind door de rol aan te nemen van iemand die meer overzicht creëert en medewerkers bewust maakt van processen die misschien anders beter kunnen. De toegevoegde waarde van de adviseur was hier vooral het ontrafelen van de betekenissen van de cijfertjes in het sociale domein, waar deze cijfers vandaan komen en waar ze toe leiden. Overzicht hebben is iets waar ik van nature naar streef dus zag ik het nut van de rol van de adviseur hierbij in. Door het meelopen met de adviseur zag ik dat door de juiste vragen te stellen, de medewerkers zelf meer en overzichtelijker informatie wilden vergaren.
Helaas kon ik niet altijd evenveel inbreng hebben, omdat ik bijvoorbeeld bij deze eerste twee opdrachten midden in de opdracht erbij kwam als stagiair. Ik vond het bij beide gemeenten wel erg leuk om de verschillende organisatieculturen te leren kennen en mocht hier ook verschillende mensen over interviewen. Je krijgt dan steeds meer door hoe een organisatie precies functioneert en wat hierbij de knelpunten of juist de positieve kanten kunnen zijn.
 
Bij Moveoo Roermond heb ik daarentegen voor mijn gevoel zeker bijgedragen aan de opdracht! Door het documentensysteem te controleren op actualiteit en aan te passen ten goede van de overzichtelijkheid werd er een audit voor een zorgkeurmerk voorbereid. Er werd hierbij hecht samengewerkt met een projectgroep van Moveoo zelf. Het samen met de medewerkers uitzoeken wat er precies moet gebeuren, hoe dat moet gebeuren en het dan ook zelf uitvoeren was ontzettend leerzaam om te doen. Bij deze opdracht heb ik vooral geleerd hoe het is om met een groep overzicht te creëren, waarbij het steeds de vraag is of taken omwille van de tijd beter verdeeld kunnen worden over projectleden of dat het omwille van de kwaliteit beter globaal behandeld kan worden.  
 
Kortom, het waren vijf gevarieerde en leerzame maanden!
 

We delen graag meer met u

12 oktober 2017

Bent u al op weg naar uw 'Collegeverklaring'?

Op 14 november en 23 november organiseert Adlasz, in samenwerking met Q-Concepts en Stolwijk Kelderman een nieuwe Q-pe Academy. Wij hebben een samenwerkingsverband op het gebied van kennisontwikkeling. Doel is de externe controle en de beheersingsomgeving van de gemeente nader tot elkaar te brengen. Deze bijeenkomst geeft hier een eerste aanzet toe. Hopelijk kunt u onze bijeenkomst met meerdere personen bijwonen.”

Lees meer
16 februari 2017

RiskCongresPublicValues 2017

Het eerste RiskCongresPublicValues zal op donderdag 6 april aanstaande plaatsvinden in het conferentiecentrum New Babylon in Den Haag. RiskComplianceTV zal daarbij ook aanwezig zijn.

Lees meer
9 februari 2017

Adlasz en Stolwijk Kelderman lanceren samen een nieuw concept voor controle gemeentecijfers

Stolwijk Kelderman Accountants Fiscalisten (Doetinchem/Zevenaar/Nijmegen) gaat nauw samenwerken met adviesbureau Adlasz uit Tilburg. Doel is om samen een innovatief en kwalitatief hoogstaand advies- en controletraject te bieden aan gemeenten. Veel gemeenten komen de laatste maanden zonder accountant te zitten, omdat de grotere accountants- en advieskantoren zich terugtrekken uit de publieke sector.

Lees meer
19 mei 2016

Geslaagd jubileumsymposium Adlasz

Sprekers die aan het denken zetten, volop mogelijkheden om mee te praten en een flitsende en humoristische kennisquiz tot besluit. Het jubileumsymposium van Adlasz op donderdag 19 mei mag zeker geslaagd worden genoemd. Informatief, interessant en interactief concludeerden veel deelnemers na afloop. Het antwoord op de kernvraag ‘Op koers in het sociaal domein?’ bleek genuanceerd. We zijn misschien wel op koers, maar er is nog een flinke weg te gaan om de doelstellingen te bereiken.

Lees meer
2 december 2015

Adlasz al bijna vijf jaar actief in sociaal domein en publieke sector

De oprichters/partners van Adlasz delen een gemeenschappelijke voorgeschiedenis: ze werkten alle vier bij een groot accountantskantoor. Maar ze wilden alle vier meer. “We zaten daar erg sterk op controle en beheersing. We verzorgden bij opdrachtgevers externe audits die nog zwaarder waren dan die van externe toezichthouders. Dat leverde veel dossiers en gegevens op, maar je had niet altijd het idee dat het de opdrachtgever verder hielp”, zegt Roel Korsmit. “We wilden veel meer met de opdrachtgever bezig zijn, weten waar zijn behoeften en knelpunten liggen, samen naar oplossingen zoeken. Nu hebben we dat geformuleerd als: samenwerken aan inzicht en perspectief”, vult Aad Scheepers aan. De vier accountants staken de koppen bij elkaar en dat leidde tot de oprichting van Adlasz in maart 2011. Een jong bedrijf dus nog, maar met een schat aan ervaring in de publieke sector en het sociaal domein.

Lees meer
1 december 2015

Ontwikkeling Module 'Zicht op'

Voor gemeenten is de bedrijfsvoering binnen het sociale domein van cruciaal belang. Checkpoint IC ontwikkelde samen met Schulinck de module ‘Zicht op’ voor een snel inzicht in eventuele risico’s.

Lees meer
1 december 2015

Transitie geslaagd, transformatie niet

De ingrijpende decentralisatie van beleidsgebieden als (jeugd)zorg en arbeidsparticipatie, is als transitie geslaagd, maar een echte transformatie is het nog niet.

Lees meer
18 november 2015

Strategische alliantie Adlasz en Vanberkel Professionals

Adlasz heeft een strategische alliantie gesloten met Vanberkel Professionals. We helpen hiermee onze opdrachtgevers in de wereld van lokale overheid en sociale zekerheid nog beter en sneller vooruit.

Lees meer